Du trenger ikke å være en profesjonell idrettsutøver eller en olympisk mester for å være en vellykket idrettsutøver. Du trenger heller ikke å ha et rom fullt av trofeer, vinne mesterskap, eller komme på forsiden av vg sporten. Vellykkede idrettsutøvere er mer enn bare de som oppnår slike resultater. Det kan være en elleve år gammel skøyteløper som ennå ikke har vunnet en konkurranse, en golfspiller som allerede i alder av 17 år har null i handicap, en middelaldrende løper som har som mål å fullføre sitt første maraton, eller en vektløfter som har flere verdensrekorder og ingen medalje. Det å lykkes innen en sport er mer enn medaljer.
Høye men realistiske krav
Alle idrettsutøvere har en ting til felles. Sport er viktig for dem og de har forpliktet seg til å være det beste de kan være, innenfor rammen av deres begrensninger som andre livsforpliktelser, økonomi, tid og deres naturlige evne. De stiller høye, men realistiske mål til seg selv og trener og spiller hardt. De er vellykkede fordi de forfølger sine mål og elsker sporten sin. Deres idrettsdeltakelse beriker livet deres og de føler at det de får tilbake mer enn de legger ned av innsats for å nå sine mål.
Mentale ferdigheter
Det er ni spesifikke mentale ferdigheter som bidrar til suksess innen idrett. De kan alle læres og kan forbedres med instruksjon og praktisk øvelse. Ved Olympiatoppen jobbes det hardt og målrettet med å hjelp alle seriøse idrettsutøvere, i alle aldre og evnenivåer, for å hjelpe dem å lære og utvikle disse viktige ferdighetene. Det mentale arbeidet man legger ned som idrettsutøver kan ikke bare hjelpe en forbedre sine sportslige resultater, det kan også hjelpe en oppnå suksess utenfor idrettsarenaen.
Mentale ferdigheter alle vellykkede idrettsutøvere innehar
- Evnen til å opprettholde en positiv holdning, selv i vanskelige perioder
- Opprettholde et høyt nivå av selvmotivasjon
- Sett høye, men realistiske mål i alt de gjør
- Fokus på effektivitet i alle daglige gjøremål
- Bruk av positiv selvoppmuntring
- Bruk positive mentale bilder
- Behandle angst og usikkerhet på en effektiv måte
- Behandle følelser og inntrykk effektivt
- Opprettholde konsentrasjon i alle situasjoner
Mental trening
De ni mentale ferdighetene som er nevnt ovenfor, er alle nødvendige for å kunne gjøre det bra innen sport, så vel som i ikke-sportslige situasjoner. Det beste med alle disse ferdighetene er at de kan læres og de kan forbedres gjennom instruksjon og praksis.
Prestasjonspyramiden
Selv om hver av de ni mentale ferdighetene er viktig, vil deres primære betydning forekomme i en av tre faser: langsiktig utvikling, umiddelbar forberedelse til ytelse og under selve ytelsen.
Nivå 1
Disse mentale ferdighetene utgjør en bred base for å oppnå langsiktige mål, læring og opprettholde daglig struktur. De trengs på en daglig basis i lange perioder, ofte måneder og år.
Nivå 2
Disse ferdighetene brukes til umiddelbar ytelse og er nødvendig for at man skal kunne forbedre seg på høy ytelse over lengre og kortere perioder. Ferdighetene brukes kanskje like før konkurransen begynner, eller umiddelbart før en bestemt ytelseshandling, for eksempel en golfswing, en straffe i basketball eller en spurt i langrennssporet.
Nivå 3
Disse ferdighetene brukes under selve ytelsen.
Riktig innstilling
Vellykkede idrettsutøvere deler alle egenskapen av å kunne beholde en positiv innstilling, selv under pressede situasjoner. For at dette skal være mulig er det viktig at man:
- Innser at en positiv innstilling er et valg
- Velger en holdning som er overveiende positiv
- Ser sporten som en mulighet til å konkurrere mot seg selv og lære av egne og andres suksesser og fiaskoer
- Alltid søker å oppnå best resultat ut fra situasjonen, men samtidig innser at verken en selv, trener, lagkamerater, hjelpere eller andre er perfekte
- Opprettholder en sunn balanse og et ærlig perspektiv mellom sporten og resten av livet
- Respekterer sport, andre deltakere, trenere og deg selv.